wandelen in spanje
 

Spanje home

Wandel

arrangementen

Accommodatie

Omgeving

Klimmen

Informatie

Over ons

Contact

 

Wandelen in Spanje organiseert individuele wandelvakanties in Spanje.
Wandelen in Spanje van hotel naar hotel met bagagevervoer.
Of wandelen in Spanje vanuit een standplaats.
Met oog voor onontdekte plaatsen en hart voor wandelaars.

Wandelen langs GR7 - Valencia

Wandelen langs het strand
Alicante - Mar Menor


Wandelen vanuit standplaats

Wandelen op maat...

Start je Camino in Benidorm

Benidorm is nu een officieel startpunt voor de Santiago de Compostela pelgrimstocht. Deze route werd lang geleden gebruikt door de Middeleeuwse pelgrims die leefde in de provincie Alicante maar had de laatste jaren aan populariteit verloren.

De Vrienden van de Santiago Wandel Organisatie in Alicante hebben jaren campagne gevoerd voor de heropening van dit deel van de route. De wandeling begint van San Jaime en de Santa Ana kerk. Een plaquette met de typische schelp is geplaatst aan de voorkant van het gebouw als herkenningspunt voor de pelgrims.

santiago de compostella

Verder zijn er 17 plaquettes geïnstalleerd door de stad om het vervolg van de route aan te geven voordat dat we gaan naar Finestrat, Orcheta, Relleu, La Torre Manzana, Ibi, Onil, Biar en Villena waar deze aansluit op de zuid-oost route, die officieel start bij de Santa Maria basilica in Alicante.

De route naar Santiago de Compostela is 1.140 kilometers lang en pelgrims kunnen daar officiële stempels krijgen op bepaalde plaatsen langs de route. De route is vanaf 15 mei 2011 geopend.

Informeer
naar de mogelijkheden.

linkedin

Disclaimer

Wandelarrangementen in Spanje

Wandel trektochten in Spanje

Bij trektochten loopt u van hotel naar hotel. Tijdens het lopen wordt uw bagage vervoert naar het volgende overnachtingsadres.

Lopen langs de GR7 - Valencia

Lopen langs de GR7 in Spanje in het gebied van Valencia
Wandelreis met bagagevervoer in Spanje langs de GR7/E4 Lange-afstandswandelpad. Eén week wandelen door één van de mooiste gebieden van Spanje.

De E4 GR7 is met bijna 9.000 km de langste wandelroute in Europa. Beginnend aan de Atlantische kust bij de Straat van Gibraltar (Tarifa) loopt hij door Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Bulgarije naar Griekenland om daar te eindigen op de Peloponesos.

wandelen-spanje-cactus wandelen-spanje wandelen spanje

Een deel van deze mammoet wandelroute loopt door het gebied waar wij thuis zijn. De route volgt hier grotendeels oude, niet meer in gebruik zijnde veedrijfpaden en muilezelroutes en komt door de mooiste natuurgebieden van Spanje. Per dag wandelt u 20 tot 30 km, de stijgingen en dalingen zijn tot 1000 m. De route gaat door middelgebergte tot 1500 m, met kalksteenformaties, kloven en rivierdalen, bossen, droge beddingen en ravijnen, akkers en weilanden. Deze reis kan het hele jaar door geboekt worden, maar de maanden juli en augustus zijn wat warm om hier te wandelen.
De wandeltrektocht is geschikt voor iedereen met een goede conditie en wandelervaring. Uw bagage wordt iedere dag naar uw volgende overnachtingsadres gebracht.

wandelen-spanje wandelen spanje rio-verde wandelen-spanje-amandelbloesem

Dagprogramma:

 1. Vrijdag           
  Vlucht Nederland – Alicante, transfer naar Ontinyent
 2. Zaterdag       
  Ontinyent – Bocairent 20 km
 3. Zondag         
  Bocairent – Alcoy 27,5 km
 4. Maandag      
  Alcoy – Castalla 30 km
 5. Dinsdag        
  Castalla, rustdag of rondwandeling, evt bezoek Alicante
 6. Woensdag    
  Castalla – Elda 22 km
 7. Donderdag   
  Elda – Pinoso 28 km
 8. Vrijdag           
  Transfer Alicante, vlucht Alicante – Nederland

Vertrek op andere dagen in overleg.
Inbegrepen:
Transfer van/naar vliegveld Alicante · 7 overnachtingen op basis van logies + ontbijt in 2-persoonskamer met douche of bad/wc · Bagagevervoer · Routebeschrijvingen en kaartmateriaal in het Nederlands · Nederlandse contactpersoon.

Niet inbegrepen:
Vlucht Nederland – Alicante e.v.v. ·  overige maaltijden ·
In iedere etappeplaats kunt u voor weinig geld genieten van de Spaanse keuken.

Prijs:
7 nachten / 8 dagen  € 510,- p.p.
De prijs is per persoon, gebaseerd op 2 personen die samen reizen en een kamer delen. Vanaf 4 personen geven we 10% korting!!
Accommodaties:
Verblijf in B&B (3x), verblijf in hotels (4x) in comfortabele kamers met bad/douche en wc.

Wandelprogramma:
Dag 1   Aankomst Alicante
Transport van vliegveld Alicante naar het eerste overnachtingsadres en beginpunt van de wandeltocht, Ontinyent.

Dag 2   Ontinyent – Bocairent
U loopt over de hellingen van de Siërra de la Solana, tussen Alto de Roque en Alto de Coca. Hier loopt de grenslijn tussen de provincie Valencia en Alicante.
Deze bergen en zijn omgeving zijn bezaaid met zeer oude muildierpaden, die grotendeels zijn behouden. Onze tour benut delen van deze paden.

Dag 3   Bocairent – Alcoy
U loopt door het “Parque Natural de la Siërra Mariola”, waar meer dan 1.200 verschillende soorten aromatische en geneeskrachtige planten groeien, waarvan meer dan 200 endemisch zijn, d.w.z. exclusief voor deze heuvels. Op strategische plaatsen zijn een reeks van kelders of een soort van natuurlijke koelkasten gebouwd, uit de tijd dat de Arabieren het hier nog voor het zeggen hadden. Het laatste stuk loopt u langs verticale kliffen, gevuld met mysterieuze leegtes, waar gieren cirkelen op zoek naar een prooi.

Dag 4   Alcoy – Castalla
Deze etappe maakt deel uit van het hoogste deel rondom Alcoy, u loopt door een natuurpark van een onbetwistbaar karakter, El Carrascal de la Font Roja, een natuurpark sinds april 1987.

Dag 5   Castalla  rustdag of rondwandeling.
U kunt een dag rust houden of een wandeling maken in de prachtige omgeving van Castalla. Er is ook de mogelijk om met de bus de prachtige Spaanse stad Alicante te bezoeken. Op dinsdag is er een grote regionale markt in Castalla, wat zeker de moeite waard is.

Dag 6   Castalla – Elda
U passeert de bergen van de Penya Roja en de Maigmó naar Elda.
Elda is een belangrijke stad met een bevolking van 55.000, het is de tweede meest belangrijke plaats in Spanje voor schoenen.

Dag 7   Elda – Pinoso
Naar Pinoso, ongeveer 6 uur lopen via kleine dorpen zoals Madara, Casa del Senor en Encebras. De route is een vrij gemakkelijk parcours door een agrarisch landschap met prachtige vergezichten.

Dag 8   Terugreis
Ontbijt en aanvang terugreis.

wandelen spanje geiten wandelen-spanje-kasteel wandelen-spanje-palmen

Strandwandelen 6-daagse - Alicante - Mar Menor

Strand wandel 6 daagse van Alicante naar Mar Menor
“Zes dagen wandelen over/langs de mooiste stranden van Europa van de Middellandse Zee “De Costa Blanca”. Wandelen van hotel naar hotel met altijd de zee aan uw linkerhand en de zon in uw gezicht”. En wist u dat dit de beste plek van ons continent is betreft het weer in de wintermaanden? Misschien denkt u alleen aan lelijke badplaatsen, u zult versteld staan van de natuurlijke pracht wat dit deel te bieden heeft!

Direct na aankomst op vliegveld Alicante wordt u naar uw 1ste hotel gebracht waar u dezelfde dag nog de gelegenheid heeft om deze prachtige stad te bezoeken want de volgende dag begint de eerste etappe naar Santa Pola waar u ook overnacht. De bagage wordt voor u vervoert en is alweer aanwezig in het volgende hotel als u daar arriveert. De afstanden zijn goed te doen voor een gemiddelde wandelaar.

Dagprogramma:
Zaterdag: Vlucht Nederland / België – Alicante
Zondag: Alicante – Santa Pola  18 km
Maandag: Santa Pola – Tabarca – Santa Pola
Dinsdag: Santa Pola – Guardamar de Segura 18 km
Woensdag: Guardamar de Segura – Torrevieja 20 km
Donderdag: Torrevieja -  San Pedro del Pinatar 25 km
Vrijdag: Rondwandeling Nationaal Park van Salinas y Arenales  12 km
Zaterdag: Vlucht Alicante – Nederland / België

Eventueel op een andere dag starten? Vraag naar de mogelijkheden.
Niet te boeken in augustus!

Inbegrepen:
Transfer van/naar vliegveld Alicante · 7 overnachtingen op basis van logies + ontbijt in 2-persoonskamer met douche of bad/wc · Bagagevervoer · Routebeschrijvingen en kaartmateriaal in het Nederlands · Nederlandse contactpersoon.

Niet inbegrepen:
Vlucht Nederland – Alicante e.v.v., overige maaltijden · Bootreis naar Tabarca.
In iedere etappeplaats kunt u voor weinig geld genieten van de Spaanse keuken.
Eventueel uit te breiden met extra nachten.

Prijs:
7 nachten / 8 dagen  € 550.- p.p.
De prijs is per persoon, geba­seerd op 2 personen die samen reizen en een kamer delen. Vanaf 4 personen geven we 10% korting!!

Alicante – Santa Pola 18 km.
De eerste badplaats die wij passeren is Arenales del Sol. Vóór Arenales en daarná vindt u brede stranden met brede duinpartijen. Voor Santa Pola reizen hoge kliffen landinwaarts waarvan de paragliders met grote getale afspringen om zo lange tijd op thermiek in de lucht te blijven zweven, een spectaculair gezicht! Er wordt hier veelzijdig gebruikt gemaakt van de wind zoals ook de kite-surfers en de zeilboten in de zee.
In Santa Pola kunnen we tegen de avond de vissers aanschouwen die in de haven terugkeren na een dag vissen op zee en hun vangst veilen op de vissersbeurs. Zeker de moeite waard om eens te gaan kijken. Voorbij de baai van Alicante begint een uitgestrekt zoutwinningsgebied; kleine lagunes en kunstmatig aangelegde meertjes leveren het zout waaruit dorpen als Santa Pola en Torrevieja vóór de opkomst van het toerisme een deel van hun inkomsten putten.

Santa Pola – Tabarca - Santa Pola
Vandaag de mogelijkheid om een boottocht naar Isla de Tabarca te maken, in het voetspoor van Genuezen en piraten. Tot in de 18e eeuw bleef het onvruchtbare Isla de Santa Pola, zoals het eiland indertijd heette, onbewoond en diende als schuilplaats voor Noord-Afrikaanse piraten. Van hieruit maakten ze de tegenoverliggende kust onveilig. Om de monsters een halt toe te roepen, liet hervormingskoning Carlos III het Isla de Santa Pola vanaf 1768 versterken en koloniseerde het met 300 Genuese koraalduikers. Ze waren afkomstig van het Tunesische eiland Tabarka, het centrum van de koraalvisserij in het Middellandse-Zeegebied. De vlakke zeebodem rond Tabarca staat als “Reserva Marina Natural” onder strenge bescherming.
Tabarca is te bereiken in ongeveer een half uur varen vanaf Santa Pola. De boten liggen in de haven en vertrekken in de morgen vanaf 10.00 uur elk half uur. De  kosten zijn € 15.- p.p. voor een retourtje.  U kunt er wandelen en er is een strand waar je kunt snorkelen.

wandelen in spanje strand snorkelen tabarca tabarca
avondrood wandelen in spanje zoutbedrijf wandelen in spanje zoutberg wandelen in spanje

Heeft u geen zin in een boottocht dan kunt het aan de noordkant van de salinas het Museo de la Sal (zoutmuseum geopend van 9:00-15:00 uur) bezoeken, waar men de zoutwinning van vroeger en nu kan bekijken en het is tevens het startpunt van een wandelroute van ± 2 uur. Het museum is gratis toegankelijk.

Santa Pola – Guardamar del Segura 18 km.
Vandaag lopen we weer zuidwaarts naar Guardamar del Segura genoemd naar de rivier Segura die we bij de plaats oversteken.
Maar eerst passeren we “Parque Natural de Las Salinas” een natuurreservaat met een oppervlakte van 2.570 ha, ongeveer half zo groot als het Nederlandse Nationaal Park De Hoge Veluwe.
Zo´n 125 jaar geleden is men hier begonnen met de zoutwinning. Met kunstig aangelegde dammen en dijkjes werd het bij vloed onderlopende (moeras) gebied verdeeld in talloze zoutpannen. Tijdens de hoogtijdagen in de vorige eeuw werd per jaar 100.000 ton zout geproduceerd, nu is dat nog 30.000 ton, doordat 15 jaar geleden het grootste gedeelte van de ‘salinas’ tot natuurreservaat werd uitgeroepen; als men het bezoekt, begrijpt men wel waarom, het is echt een uniek natuurgebied. Afhankelijk van zon/bewolking en de verdampingsgraad c.q. het zoutgehalte hebben de pannen de meest fantastische kleurschakeringen, variërend van diepgroen, aquamarijn, blauw, roze, geel naar wit. Een ongelooflijk mooi gezicht. De bekkens hebben een heel aparte flora en fauna, men ziet er de steltkluut, fuut, aalscholver, kiekendief, bergeend en tijdens de broedtijd duizenden flamingo´s; verder vindt men er onder andere koraalachtige waterplanten en wilde orchideeën.

Guardamar del Segura – Torrevieja 20 km.
Op onze weg naar Torreviaja passeren we het duinenlandschap “Dunas de Guardamar”. Rond 1900 begon men hier met de aanplant van naaldbomen, eucalyptus en palmen, ter bescherming van de kwetsbare duingrond. Daardoor is hier een uniek kustlandschap met parkachtige elementen ontstaan. Torrevieja is bekend om zijn mooie stranden.
Op internationaal vlak is de stad bekend voor de jaarlijkse viering van het Certamen de Habaneras y Polifonía de Torrevieja, een wedstrijd voor habanera- en polifonische muziek. In de regio zijn er vele aanhangers van deze muziek en er zijn hier vele habaneragroepen met een lange traditie gevestigd.

Torreviaja - San Pedro del Pinatar 25 km.
We lopen vandaag van Torrevieja naar San Pedro del Pinatar, de langste etappe van deze week. Als we Torrevieja achter ons laten gaan we via Cap Roig over een mooi wandelpad langs een rotsachtige `woeste kust`. Dan langs Mil Palmeras dat letterlijk betekent uit het Spaans vertaald “duizend palmbomen”. Mil Palmeras kent een aangenaam zeeklimaat met een gemiddelde temperatuur van 20º C en 300 zonnige dagen per jaar.

De plaats San Pedro del Pinatar gelegen tussen het Mar Menor, een zoutwater meer wat het grootste van europa is en aan de andere zijde gelegen aan de Middellandse zee heeft een mooie haven en hier kan men 's morgens vroeg de visafslag zien. Men leefde tot voor kort van de visvangst en het zout. Thans is de toeristenindustrie de belangrijkste bron van inkomsten geworden. De weekmarkt vindt plaats op maandag en is een gezellig trefpunt. Er is een archeologisch museum en het Museum van de zee en er is maar liefst acht kilometer strand te vinden in deze omgeving maar de belangrijkste attractie is toch wel Lo Pagan.

Lo Pagan
Als men aan het Mar Menor denkt dan is de bekendste plaats nog altijd La Manga. Maar Lo Pagan gaat ook een steeds belangrijker plaats innemen. En dit is niet verwonderlijk. Hier zie je mensen in het meer die zich insmeren met geneeskrachtige modder. De eerste keer komt dit alles wat vreemd over maar bij nadere beschouwing blijkt deze modder zeer geneeskrachtig te werken. De modder bevat calcium, fluoride en magnesium, sulfaat en chlorine. Het hoge zoutgehalte van het meer bevat veel jodium en het zijn dan ook vooral mensen met rheumatische klachten en artritis die deze baden bezoeken. Ook ter revalidatie van breuken zou de modder geneeskrachtig werken. Huidaandoeningen worden door de modder aanzienlijk verminderd, zo zegt men. De mensen smeren zich eerst met modder in op de gevoelige plekken of soms ook helemaal en laten dan deze modder drogen in de zon tot een harde korst. Daarna gaat men in het zoute water zich afspoelen. Vooral de Spanjaarden die van gezelligheid houden verenigen hier het nuttige met het aangename en wanneer men 's morgens over de pier wandelt ziet men meerdere echtparen en familieleden die elkaar insmeren en onder het genot van een drankje en/ of een hapje zich laten drogen. De lange pier nodigt uit tot een mooie wandeling en men kan ook fietsen huren om helemaal tot het eind van de pier te fietsen. De modderbaden zijn geheel gratis. Het water van het Mar Menor is altijd enige graden warmer dan dat van de Middellandse Zee en zodoende kan men hier nog laat in het seizoen de watersport beoefenen.
Een rondwandeling op de laatste dag door het Nationaal Park van Salinas y Arenales  12 km
In dit beschermd natuurgebied wat ca. 2250 are groot is, zijn wandelpaden en fietspaden aangelegd en tevens mooi aangelegde uitzichtposten waar men de Flamingo's kan bewonderen. De flamingo's verzamelen zich hier aan het eind van de zomer om de trek naar Afrika te maken voor de winter in aantocht is. Er is een onderzoekscentrum wat men kan bezoeken en waar men goede informatie kan verkrijgen in diverse talen. Hier in dit natuurpark kun je met een beetje geluk veel watervogels zien zoals pluvier, zeezwaluw en regenwulp. Het gebied bestaat uit duinen, dennenbomen en heel helder water. Ook hier is de toegang gratis. Het park is gelegen aan het begin van San Pedro del Pinatar.

bootwrak wandelen in spanje modderbaden wandelen in spanje flamingo wandelen in spanje 2
flamingo wandelen in spanje barcostpola duinen wandelen in spanje


Wandelen vanuit een standplaats Castalla in Spanje

Wandelen vanuit een standplaats wil zeggen dat je gedurende je verblijf elke nacht op dezelfde plaats overnacht. Alle tochten zijn met routebeschrijvingen, kaartjes en markeringen.

Wandelingen vanuit Casa Camaleón in Castalla.

 1. Castalla – Planisses – Castalla PR-CV 85
  19.4 km  5h. 35´
 2. In het dal van de Rio Verde
  20 km  4 – 5 uur lopen
 3. Castalla – Castalla Internatiomaal
  15.5 km  3 – 4 uur lopen

Wandelingen vanuit Biar

 1. PR-CV 55 Biar -  Biar
  20 km 4h. 30´
 2. PR-CV 155 Serra del Frare
  13.6 km  4h.

Wandelreizen op maat in Spanje

Wandelen in Spanje organiseert ook reizen op maat voor individuen en groepen van familieleden, vrienden en bedrijven. Met name naar die regio's en gebieden waar wandelen in Spanje affiniteit mee heeft, over lokale contacten beschikt en een meerwaarde te bieden heeft.
Wij geven advies over bestemmingen, programma's en accommodaties die het best passen bij de specifieke wensen van de klant. Ook onze bestaande wandelarrangementen kunnen we eventueel aanpassen. Heeft u interesse neem dan contact op met wandelen in Spanje voor een vrijblijvende offerte.

Eén week Camino de Santiago vanuit Zuid–Oost Spanje

Eeuwenlang trokken pelgrims langs deze route naar het graf van de apostel Jacobus in Santiago. Er was echter geen sprake van één vaste route maar van een netwerk van wegen en paden waarvan de Camino Frances die start in St. Jean Pied de Port aan de voet van de Pyreneeën vandaag de bekendste is. De route vanuit Zuidoost Spanje is rustiger en zeker zo mooi als de route Frances en de weer goden zijn hier altijd beter gestemd dan in het noorden. Dus trek de (stoute) wandelschoenen aan. Wij hebben accommodaties geregeld in kleine sfeervolle hotelletjes gelegen langs deze pelgrimsroutes. Zo bent u zeker van uw welverdiende douche en slaapplaats voor de nacht en uw bagage staat al weer op de aankomstplek als u daar arriveert, wat een luxe!

camino1 camino3 camino2
camino4 camino6 camino5

Dagprogramma

 1. Aankomst Alicante en transfer naar Benidorm
 2. 1ste etappe Benidorm – Relleu 24 km
 3. 2de etappe Relleu – Torremanzanas 18 km
 4. 3de etappe Torremanzanas – Castalla 25 km
 5. Rustdag Castalla
 6. 4de etappe Castalla - Villena 24 km
 7. 5de etappe Villena – Yecla 23 km
 8. Transfer naar luchthaven Alicante

Prijs: € 510, - p.p. De prijs is per persoon, gebaseerd op 2 personen die samen reizen en een kamer delen.
Vertrek ieder vrijdag het gehele jaar door. Andere vertrekdagen in overleg.
Download hier de uitgebreide beschrijving van deze reis. (PDF)

Inbegrepen

Transfers • 7 x logies/ontbijt in 2-pers. kamer met douche / bad wc • bagagevervoer • routebeschrijvingen • Ned. contact persoon

Niet inbegrepen
Alle overige kosten, waaronder de heen- en terugreis.

Onze pelgrimstocht start in Benidorm!

Liefde of haat. Een tussenweg is er niet als je het hebt over de stad Benidorm aan de Costa Blanca in Spanje. Benidorm staat symbool voor massatoerisme waardoor een ieder die daar niet van houdt vrijwel direct deze plaats wil ontvluchten. De skyline van Benidorm doet niet onder voor die van pakweg Rotterdam. Toch heeft Benidorm iets wat elke jaar miljoenen toeristen naar de stad trekt.

Waarschijnlijk is het ´t gevoel van samen vakantie vieren met vrijwel gegarandeerd lekker weer en eten en drinken zoals thuis. Maar voor ons geen badpak, flip flops en zonnebrandcrème maar wandelschoenen, de gele pijlen en de typische schelp. Het achterland van Benidorm is een totaal andere wereld!

Een woest achterland met de bergen van de Siërra de Aitana waar de boeren nog steeds het land bewerken zoals de Moren het achter hebben gelaten. Je loopt door olijf- en wijngaarden en komt langs oude stille witte dorpen, bergtoppen, kastelen, kerken en forten uit de Moorse tijd. Het is genieten en Spanje op zijn best! Wij verblijven één nacht in Benidorm om daarna vervolgens de volgende dag te beginnen aan “El Camino”!

Onze eindbestemming van de 1ste etappe is het dorpje Relleu, gelegen op 450m hoogte, een typisch Spaanse pueblo (dorp), genesteld in de heuvels van de Sierra l’Aguilar. Het lijkt wel alsof de tijd hier bleef stilstaan; het dorp heeft haast iets mystieks, en dan vooral bij zonsop- en zonsondergang. De dorpskern, die oorspronkelijk gevormd werd rondom een oud Moors kasteel, is doordrenkt van geschiedenis: het kasteel, de burcht, de torens, het gemeentehuis, de kerk, het klooster en het etnologisch museum nemen u graag mee in de tijd. We slapen bij Nederlanders die hier een B&B runnen.

De 2de etappe voert ons via een prachtige kloof en klim van de Siërra de la Grana naar Torremanzanas. Een bergdorp met ± 700 inwoners. We slapen in een karakteristieke woning van Torremanzanas. Beter gezegd een compleet appartement van alle gemakken voorzien. Leuk om eens te zien hoe de mensen in zo´n bergdorp wonen.

Op de 3de wandeldag lopen we naar Castalla via de Siërra de la Carrasqueta ook wel de poort naar de bergen genoemd op 1020 m boven zeeniveau die hier hemelsbreed maar 15 kilometer vandaan is.
We lopen door kostbare bossen typisch voor dit gebied van Alicante. Het gaat om een vrijwel ongerept, typisch mediterraan bosgebied met in de schaduw groeiende eikensoorten (steeneiken, kleinbladige Iberische eiken, esdorens) en zon-eikensoorten naast andere loofbomen zoals taxussen en essen. Al deze gebieden hebben hun eigen fauna: er zijn zowel zoogdieren (wildzwijn, genetkat, wilde kat, das, enz.) reptielen als ook veel vogelsoorten (mus-arend, koningsarend, gier, koningsuil enz.)
In Castalla kunnen we genieten van een rustdag of nog een rondwandeling lopen in de prachtige omgeving die Castalla rijk is. Op alle dinsdagen is er een grote markt waar het altijd gezellig vertoeven is.

Na twee nachten Castalla lopen we via Onil en Biar naar Villena. Biar is in het bijzonder een mooie plaats om te bezichtigen. Van daaruit gaan we via de voormalige spoorlijn Xixarra naar Villena.
De monumentale stad Villena is de hoofdstad van de regio. In de verte zien we het kasteel al van Atalaya. In het historische centrum van de stad gevormd rond het kasteel vinden we twee prachtige gotische kerken, kerk van Santiago uit de 15e eeuw, en de kerk van Santa María uit de 16e eeuw en smalle straatjes en witte huizen die deel uitmaken van de historische wijk.

Onze laatste wandeletappe gaat naar Yecla hoofdzakelijk over de Via Verde (voormalige spoorlijn) Xixarra.
We lopen langs zoutmijnen waarbij we watervogels kunnen observeren en veel langs en door agrarisch gebied, wijnbouw, olijven, amandelen en fruitbomen. Yecla is een belangrijk gebied voor de wijnbouw.

Download hier de uitgebreide beschrijving van deze reis. (PDF)

© 2012 Casa Camaleón - Sitemap

Markering van de GR´s

De internationale lange afstandwandelingen (LAW) de GR´s, in het Frans Grand Randonnée en in het Spaans Gran Recorrido herkent u altijd aan het markeringsteken. Het teken bestaat uit twee strepen onder elkaar, een witte streep boven en een rode streep onder (het basisteken van 9 x 7 cm). Dit is een internationaal gebruikelijke wijze van markeren voor doorgaande wandelpaden.
U komt markeringstekens vooral tegen op punten waar twijfel over de juiste route zou kunnen bestaan: bij of vlak na splitsingen en kruisingen. In situaties waar toch nog onduidelijkheid zou kunnen ontstaan wordt ook wel het kruisteken gebruikt, om aan te duiden dat u deze weg niet moet volgen. Het pijlteken wijst op een aanstaande richtingverandering.
De markering is aangebracht op verkeerspalen, lantaarnpalen, hekken en speciaal geplaatste palen. Op lange ononderbroken stukken is regelmatig een herinneringsteken (basisteken) aangebracht.


Het basisteken: dit is de route

basisteken route

Het pijlteken: verandering van richting

pijlteken

Het kruisteken: deze weg niet ingaan

kruisteken

Wit-rood®
De wit-rode markering duidt op een Lange-Afstand-Wandelpad. Dit zijn wandelroutes die (veelal) door meerdere provincies en landen lopen en een LAW-nummer hebben (het Pieterpad is LAW 9).

Bent u een enthousiaste fotograaf…?

Ook dit jaar nodigen wij elke wandelliefhebber uit om mee te doen met onze jaarlijkse fotowedstrijd "Wandelen in Spanje". Pak uw camera, ga op pad en schiet er op los! Stuur uw leukste vakantiefoto´s naar info@casa-camaleon.nl en maak kans op een gratis verblijf van één week bij Casa Camaleón.

fotograferen spanje

Denk niet dat u een professioneel fotograaf moet zijn om mee te kunnen doen. Integendeel, iedereen kan meedoen! Wel gaat onze voorkeur uit naar foto´s met een resolutie van 300 dpi (u kunt uw camera daarop instellen), of anders zo groot mogelijke foto´s die geschikt zijn voor drukwerk. Hieronder zetten wij nog een paar tips voor u op een rijtje.
• Zoek een zonnige dag uit en fotografeer met de zon in de rug.
• Fotografeer wandelaars in het gezicht of van opzij.
• Kies eens voor details in plaats van het grote tafereel of panorama.
• Emoties, expressies en gelaatsuitdrukkingen brengen een foto tot leven.
• Op het midden van de dag is het licht het minst fotogeniek: kies voor de ochtend of late namiddag en vroege avond.

Natuurlijk kunt u ook uw hele vakantiereportage opsturen. U kunt uw foto´s in dat geval op een CD´tje zetten en kosteloos opsturen naar:
Petro Ballemans, Apartado de Correos 391, 03420 Castalla (Alc.), España.
Ingezonden materiaal wordt niet geretourneerd en kan gebruikt worden in onze publicaties.

.....of een gepassioneerd filmer?

Dit jaar organiseert Wandelen in Spanje naast onze fotowedstrijd ook een filmwedstrijd. Neem uw filmcamera mee op uw wandelvakantie en maak er een aanstekelijk filmpje van! Het thema van onze filmwedstrijd is: Een wandelvakantie is ….

Nieuwsbrief

Wandelen in Spanje geeft twee maal per jaar een nieuwsbrief uit. Hierin de laatste nieuwtjes m.b.t. arrangementen, nieuwe wandelwegen, programma´s en veel meer.
Zou je deze nieuwsbrief willen ontvangen geef je naam en adres op via info@casa-camaleon.nl

wandelen
www.wandeleninspanje.nl
Voor informatie email of bel 0034-662370902
wandelen